Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÅNE

Carema gillar Skånes modell för hälsoval

Vårdföretaget Carema har planer på att utöka i Skåne, när hälsovalet införs i vår.

Vårdföretaget Carema har planer på att utöka i Skåne, när hälsovalet införs i vår.

Företaget tycker att Region Skånes modell är bättre än till exempel vårdvalssystemet i Kronoberg, där man valt att hoppa av planerna på en ny vårdcentral i Ljungby. Anledningen är att landstinget där väljer att fördela patienter som inte gör något aktivt val av vårdcentral på de offentliga vårdenheterna. Och enligt Carema är det de passiva patienterna som är mest lönsamma, eftersom de ofta är friskare.

Men i Skåne kommer systemet att fungera annorlunda. De som inte gör ett nytt val av vårdcentral kommer att listas på den man tidigare gått till. Och har man inte tidigare gjort ett val eller varit hos doktorn på två år blir det den vårdcentral som ligger närmast bostaden - oavsett om den är privat eller offentlig.

– Det som är viktigt är att vi får samma möjlighet som de befintliga att konkurrera om de patienter som listas upp utan att ha sökt tidigare. Och där finner vi att Skåne har gjort bättre val än i andra landsting, säger Jörgen Månsson som är vd för Carema Primärvård.

Carema har redan idag verksamhet i Skåne. Bland annat driver man en vårdcentral i Furulund i Kävlinge kommun, och det är också Carema som ska köra de tre akuta hemläkarbesöksbilarna som ska börja rulla nästa år. Och hälsovalet, där vårdaktörerna själva får välja var man vill finnas, medför nya möjligheter, säger Jörgen Månsson.

– Vi tittar naturligtvis också på nyetableringar, men det är inget som är klart än så länge.

Häsoval Skåne införs för barnavårdscentraler vid årsskiftet och för vårdcentraler den första maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".