Länsstyrelsen JO-anmäld

Länsstyrelsen i Skåne har blivit anmäld till Justitieombudsmannen för att inte ha skött tillsynen av det privata ungdomshemmet Solbogården i Skurup.
Solbogården är ett hem för vård och boende för ungdomar med problem. Bakom anmälan står en socialdemokratisk politiker i Skurup som själv är förälder till ett barn som bott på hemmet. I JO-anmälan hävdas att det rått skandalösa förhållanden på hemmet under år 2000. Några exempel ur anmälan: * Ungdomarna på hemmet drev vind för våg, rymningar var snarare regel än undantag och de kunde obehindrade resa till Christiania och köpa narkotika * Fyra av fem använde tung narkotika, de som inte var missbrukare blev det på Solbogården. * Av 100 ungdomsbrott i Skurup sa polisen att 40 begåtts av ungdomarna på hemmet. * Flertalet ungdomar hade haft sexuella relationer med varandra på hemmet. Två var yngre än 15 år. Tre av fyra flickor blev gravida under vistelsen på Solbogården. * Två av ungdomarna hade inte fått den skolundervisning de enligt lag borde haft. Björn Benrup som är tillförordnad socialdirektör på länsstyrelsen säger att man har kännt till problemen innan JO-anmälan kom, men att hemmet var på väg att byta ägare. Den nya ägaren hade man ingen anledning att misstro. Dessutom anser han att länsstyrelsen skött tillsynen på det nu nerlagda ungdomshemmet Solbogården i Skurup på ett riktigt sätt, och att en stor del av tillsynen ligger på Skurups kommun där hemmet finns, och på de kommuner som har anlitat hemmet för sina ungdomar. Solbogården är sedan i våras nerlagd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista