SKÅNE

Hektiskt på kvinnojouren efter julhelgen

Efter jul- och nyårshelgen ökar antalet kvinnor som söker skydd vid kvinnojourer. I till exempel Kristianstad är kvinnojouren ständigt fullbelagd vilket innebär att kvinnorna får söka sig till grannkommunerna.

– Under jul brukar det var lugnt, men vid nyår är det desto fler som söker. Många kvinnor och barn härdar ut under jul och försöker hantera problemen hemma, säger Anita som arbetar på Hässleholms kvinnojour.

Enligt henne börjar man bearbeta det traumatiska som hänt efter nyårshelgen.

Söker skydd i andra kommuner
Eftersom allt fler kvinnor behöver hjälp är det vanligt att de får åka till andra jourer runt om i Sverige för att få skydd.

I Skåne har anmälningar om misshandel mot kvinnor har ökat med 36 procent de senaste tio åren. 2007 polisanmälde 3 564 skånska kvinnor att de blivit misshandlade. 

Stort mörkertal
Enligt rapporten ”Våld mot kvinnor i nära relationer” från Brå 2002, beror det ökade antalet anmälningar troligen på att kvinnor i dag i högre grad än tidigare anmäler misshandel som de utsatts för, men också på att det faktiska våldet har ökat.

Det finns dock ett stort mörkertal, nära 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".