Kortare förskoleköer i Malmö

Dagisköerna i Malmö har blivit kortare. Tidigare var köerna bland de längsta i landet, och för det fick Malmö svidande kritik från Skolverket. Nu ser situationen ljusare ut.
I juli förra året stod 230 barn i kö för att få börja på dagis, medan det i år bara finns 90 barn i kön. Minskningen kan ha flera orsaker. En stor satsning på att bygga ut förskolan tillsammans med minskat antal timmar på dagis för barn till arbetssökande och föräldralediga, har haft effekt på köerna. Men Agneta Eriksson som är kommunalråd i Malmö stad tror inte att minskningen beror på att det är färre barn som vill börja på dagis i år. – Nej, minskade barnkullar är det inte fråga om, snarare tvärtom. Minskningen är ett resultat av att vi nu har lyckats skapa dagisplatser som täcker Malmös behov. Trots det finns det stadsdelar som fortfarande har barn i kö. I Rosengård har dagiskön minskat med hälften, men ändå står 50 barn utan dagisplats inför hösten. I andra delar av Malmö är kön helt borta och alla barn som vill, har en dagisplats. I Hyllie har man inte längre någon kö, och barn- och ungdomschefen Marie-Louise Andersson ser optimistiskt på framtiden. – Eftersom man nu inför regeln om att barn till arbetssökande och föräldralediga får färre timmar på dagis, blir det nog inte några dagisköer framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista