Ystad

Åtal väckt mot gryningspyroman

Den 45-årige man som kallas gryningspyromanen åtalades på måndagen i Ystad. Åtalet gäller flera brott, men inte någon av de bränder som varit i Ystad.

Bland annat åtalas mannen för stöld ur en sommarstuga i närheten av den stuga som brann ner till grunden i Ystads sandskog i slutet av november.

Tidigt på morgonen den 23 november förra året brann en sommarstuga i Ystads sandskog ner till grunden. Samma dag anhölls den 45-årige mannen, men han fick släppas så småningom eftersom det inte fanns några bevis mot honom. Men nu åtalar kammaråklagare Magdalena Holmberg honom för stöld ur en sommarstuga i närheten av den stuga som brann.

Enligt åtalet skedde stölden den 22-23 november och mannen ska ha stulit en mikrovågsugn, en digitalmottagare och mat. Det nekar han dock till och enligt hans advokat Matts Johnsson finns heller ingen teknisk bevisning mot honom.

Mannen åtalas också för flera fall av hot mot tjänsteman, för hemfridsbrott och för ringa narkotikabrott. Hoten ska han ha framfört den 3 december mot övervakningsnämndens ordförande i Ystad, två ledamöter och dessutom mot en tjänsteman från kriminalvården.

Övervakningsnämnden skulle pröva om han misskött den sista delen av det fängelsestraff han dömdes till i Mora 2006 för mordbrand. Han var villkorligt frigiven de sista månaderna, men kriminalvården ansåg att han misskött sina kontakter med frivården.

Den 3 december beslutade övervakningsnämnden att omvandla en del av det villkorliga fängelsestraffet till fängelsestraff och därför frihetsberövades mannen och låstes in på Kirsebergsanstalten i Malmö.

Där satt han till den 18 december då Ystads tingsrätt häktade honom, misstänkt för de brott som han nu åtalas för. Därför får han sitta kvar på häktet i Malmö. Rättegången mot honom hålls på måndag i Ystads tingsrätt.

Anna Bubenko

Anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".