SPELBEROENDE

Studenter informeras om spelberoende

Det är lätt att bli beroende av de enkla och tillgängliga spelen på nätet som lockar många ungdomar.

Därför kommer Spelberoendes förening i Malmö att i år satsar särskilt på att informera på universitet och högskolor i Skåne om spelberoende.

– Studenter är inte annorlunda än andra människor. Där finns problem där också, säger Mikael Nilsson, som leder projektet hos Spelberoendes förening.

I höstas varnade Malmö Stads spelberoendeteam om att snittåldern bland dem som sökte hjälp hade sjunkit till 20 år. Samma trend har Spelberoendes förening märkt. Därför satsar man i år, med hjälp av pengar från Region Skåne och Folkhälsoinstitutet på att informera på universitet och högskolor i Skåne om spelberoende.

Det handlar om att informera Studenthälsan, kuratorer, lärare och studie- och yrkesvägledare om spelberoende och om hur man känner igen tecken på missbruk. Studenterna kommer att nås genom föreläsningar och bokbord.

Projektet leds av Mikael Nilsson, som själv varit spelmissbrukare. För en spelare som blivit beroende är skammen ofta stor. Därför är det viktigt att nå ut med information om att det finns hjälp att få.

– Det var det som räddade mig, att jag lyssnade till en annan kille som faktiskt hade varit där jag var just då, säger Mikael Nilsson.

Anna Bubenko

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".