RYDEBÄCK

Diabetshund slår larm när sockret sjunker

Det finns knappt tio utbildade diabeteshundar i hela landet. Utbildningen tar upp till två år och kostar mellan 25 000 och 50 000 kronor. I Rydebäck har Elin Schiffer fått ett stipendie för att kunna träna sin hund att slå larm när hennes blodsocker blir för lågt.

– Jag tror att jag kommer att kunna göra mycket mer saker när jag inte behöver vara orolig för mitt blodsocker, säger Elin Schiffer.

Hon är 12 år och har diabetes. Hon måste hålla koll på sitt blodsockervärde för att det inte ska bli för högt eller för lågt.

Snart får hon hjälp med det av sin labrador Pima som ska utbildas till alarmerande servicehund. När hunden är färdigutbildad ska den kunna slå larm när blodsockret når en kritisk punkt. Hon ska också kunna skaffa hjälp till Elin.

Om ett par veckor ska de göra ett kvalificeringstest och den kommande tiden är pirrig.

– Jag känner mig lite nervös men jag litar till 100 procent på Pima och jag tror att hon kommer att göra sitt bästa ifrån sig, säger Elin Schiffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".