Skåne

Ersättningskrav på politiker står fast

Region Skåne håller fast vid att socialdemokraten Eva Örtegren från Landskrona ska betala tillbaka drygt 56 000 kronor som hon fått i ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Pengarna betalades ut under 2005 och 2006.

Eva Örtegren har haft politiska uppdrag inom Region Skåne under 2005 och 2006. Pengarna är ersättning för den tid hon annars skulle ha jobbat i ett familjeföretag. Men i efterhand har Region Skåne kommit fram till att Eva Örtegren arbetat så få timmar under de här två åren att det ska betraktas som om hon har varit tjänstledig. Därför kräver regionen att pengarna ska betalas tillbaka.

Eva Örtegren däremot anser inte att hon har gjort något fel. Hon har anlitat en advokat som driver frågan gentemot region Skåne och kräver att beslutet om återbetalning ska ändras. Men regionen ändrar sig alltså inte, utan håller fast vid att pengarna ska betalas tillbaka.

Även Landskrona kommun har krävt att Eva Örtegren ska betala tillbaka pengar som hon fått i ersättning för förlorad arbetsförtjänst i samband med politiska uppdrag under 2 005 och 2006. I det fallet rör det sig om 134 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".