Vellinge

Alla Vellinges vårdboende nu privata

Vellinge kommun har inte längre några kommunala äldreboenden. På torsdagen tog det norska vårdföretaget Norlandia Omsorg över de två sista kommunala boendena i kommunen.

- Jag hoppas att de håller samma standard, säger Greta Wiklund som bor på S:t Knuts äldreboende i Skanör.

S:t Knuts vårdboende i Skanör har 56 vårdplatser både för korttids- och permanentboende. I Norlandias entreprenad ingår även åtta vårdplatser på demensboendet Aspen. Övergången innebär att personalstyrkan minskats, även om de flesta fått följa med över till Norlandia, berättar Kristina Kumlin, verksamhetschef på S:t Knut.

Äldreboendena S:t Knut och Aspen i Skanör är de sista som Vellinge kommun nu överlåter i privat regi. Sammanlagt finns det nu fyra privata vårdaktörer i kommunen. Carina Larsson (m) är ordförande för M-nämnden, som bland annat ansvarar för vård och omsorg. Hon ser det inte som ett problem att kommunen nu inte längre har någon kommunal äldreboendeverksamhet att jämföra med.

- Det är viktigt att sätta tydliga mål gentemot entreprenörerna, säger Carina Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".