LUND

Lundaelever oroade över fritt val till gymnasiet

I Lund är föräldrar och niondeklassare oroliga då elever i hela Skåne nu får söka till vilket gymnasium de vill. I Lund är de bekymrade över att många väntas välja just Lund och det kommer leda till att lundaeleverna får svårare att komma in.

– Det här är ju en studentstad med gott rykte. Det kommer säkert att bli många som söker sig hit för att staden är populär bland eleverna, säger Hanna Wahlmark.

Från och med nu är valet fritt. Alla niondeklassare får välja till vilket gymnasium de vill i Skåne. Tidigare så har eleverna bara fått välja gymnasieskola på annan ort om det gymnasieprogrammet de velat gå inte funnits på hemorten.

Många elever väntas nu söka sig till attraktiva studieorter som Lund och Helsingborg. Också på skolor med gott rykte i Malmö så kommer man att behöva fler betygspoäng för att komma in.

De elever med sämre betyg i Lund, som vill bli kvar i sin hemstad, kan nu tvingas få åka från Lund för att komma in på den utbildning de vill.

– De elever som har låga betyg idag kommer nog att välja många alternativ för att vara säkra på att komma in på gymnasiet, säger Magnus Kristofersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".