Brister i hygienen på SLP i Helsingborg

Slakteriprodukter i Helsingborg, SLP, har brister i den hygieniska kvaliteten. Det konstaterar livsmedelsverket i en rapport sedan man i slutet av april gjort en föranmäld inspektion på företaget.
Livsmedelsverket noterar också att kontrollprogrammet hos SLP inte minskar risken med ehec och salmonella till en godtagbar nivå. – Vi tar anmärkningarna som Livsmedelsverket gjort på fullaste allvar, men vi måste få lite tid på oss att implementera de nya kontrollprogrammen, säger Peter Johansson, SLP:s vd. Det blev extra aktuellt att kolla slakteriets rutiner sedan flera personer drabbats av ehec-smitta efter att ha ätit korv som tillverkats av nötkött från SLP. Vid kontrollen konstaterade Livsmedelsverket att SLP inte hade infört det nya kontrollprogrammet för sugg- och svinslakt utan behållit det gamla som inte minskar risken med ehec och salmonella till en godtagbar nivå. Verket upptäckte även hygieniska brister som till exempel blod och fett på upphängningsställningar som ska vara rena. Dessutom påträffade man en anställd som var kraftigt nedsmutsad med gödsel i den rena avdelningen av svinslakten. – När man öppnar en gris och tar ut inälvorna kan det hända att en tarm går sönder och att personalen får innehållet över sig. Personalen är informerad om att de måste göra sig rena efter en sådan händelse, säger Peter Johansson. – Men visst finns det alltid rutiner som kan förbättras, och det ska vi göra nu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista