Miljömålen svåra att nå

Den skånska miljön stod i fokus idag när länsstyrelsens rapport om miljötillståndet i Skåne presenterades i Helsingborg. Av miljömålen från 1995 har bara en tredjedel uppnåtts.
Fler våtmarker i Skåne skulle kunna minska kväveutsläppen, liksom minskad användning av handelsgödsel. Och det här är något som jordbrukarna själva uppmanas ta ansvar för. Men så finns det ju andra utsläpp som är svårare att minska och som måste lösas genom nationella och internationella åtaganden. I det skånska grundvattnet har gamla miljösynder gjort sig påminda när rester av bekämpningsmedel ännu påträffas. Användningen av bekämpningsmedel ökar igen och miljöminister Kjell Larsson oroar sig också för att EU kommer att tillåta medel som varit förbjudna i Sverige i många år. Ett annat exempel är sjöfarten som står för 40 procent av svavelutsläppen och 31 procent av kvävedioxidutsläppen i Skåne. - Det är en fråga som kräver internationellt samarbete, säger miljöminister Kjell Larsson. Men trots allt så finns det även glädjande miljönyheter. Till exempel har det ''sura regnet'' blivit mindre surt och luftföroreningarna har minskat överlag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista