SKÅNE

Trångt på sjukhusens bårhus

Under julhelgerna har det varit trångt på sjukhusens bårhus. I Kristianstad har det varit så trångt att det inte har funnits plats för alla döda i kylrummen.

– De avlidna ligger för länge på sjukhuset innan det är dags för begravning och kistläggning. Under tiden kommer det hela tiden in nya avlidna och tillslut blir det såhär, förklarar Morgan Arvidsson, obduktionstekniker på bårhuset i Kristianstad.

Obduktionsteknikerna har varit upprörda,. När det var som värst var saknades plats till 15 avlidna. Det ledde bland annat till att anhöriga som ville ta ett sista farväl inte kunde göra det eftersom kropparna farit illa.

Men sjukhuschefen i Kristianstad, Ulf Kvist säger att överbeläggningen inte är sjukhusets fel.

– Patienter som avlider utanför sjukhuset och där det går att fastställa dödsorsaken ska överhuvudtaget inte komma in hit. Det är kommunens ansvar, säger han.

Trots det har sjukhuset av tradition tagit emot även dessa dödsfall.

– I samband med storhelger blir det många, säger Ulf Kvist.

I Malmö och Helsingborg har samarbetet mellan bårhuset, församlingarna och begravningsentreprenörerna fungerat. Alla avlidna har tagits om hand om på ett värdigt sätt. I Malmö har det funnits lediga platser men i Helsingborg är det värre.

Sjukhusen ansvarar för dem som dör på sjukhuset eller de som dör i hemmet och måste obduceras. Kommunerna ansvarar för dem som dör på äldreboenden och de som dör hemma men som inte behöver obduceras.

På bårhuset i Malmö har det inte varit några problem för är det gott om kapacitet. Men i Helsingborg har det också varit fullt.

– Vi har några platser kvar men det är snart helg igen, säger Lena Luts, avdelningschef i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".