Ystad

Försvunna teckningar inte stulna

De försvunna konstverken på Ystads konstmuseum har återfunnits. Teckningarna var inte alls stulna som det befarades utan låg säkert inlåsta i museets källare.

Det var i december som det blev riksuppmärksamhet sedan 89 teckningar av Andre Nemes försvunnit, teckningar som museet dessutom lånat. Det blev polisanmälning och kommunens revisorer kopplades in.

- Det känns skönt. Vi har letat i flera veckor, nu hittade vi dem inlåsta i en källare. Det låg andra teckningar och paket ovanpå, säger konstmuseets chef Yrr Jonasdottir.

Yrr Jonasdottir är den första att erkänna att det är pinsamt. Personalen har verkligen letat. Teckningarna som tillhörde Andre Nemes stiftelse värderades till runt 1.5 miljon kronor, och att de var borta upptäcktes när de skulle användas på utställning i Laholm. Nu ska det bli bättre ordning på konstmuseets konst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".