Skåne

Datavirus problem för teknik i vården

Arbetet med att bekämpa det datavirus som ställer till stora problem för verksamheter i Skåne kommer att pågå hela helgen. Bland annat har Höganäs kommun drabbats, och i Region Skåne har viruset spridit sig till patientövervakningssystem.

– När det började öka så att även medicinteknisk utrustning som är baserad på windowssystem drabbas, då börjar det bli allvarligt, säger Lars-Olof Almquist, medicinteknisk chef i Region Skåne.

Datavirusangreppen började med att e-postprogram och administrativa system drabbades, men de senaste dagarna har även virus konstaterats på medicinskteknisk utrustning på universitetssjukhuset i Lund och Hässleholms sjukhus.

Det handlar till exempel om patientövervakningssystem, röntgen- och labbutrustning. Region Skåne gjorde på fredagen en anmälan till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, eftersom det finns en risk att patienter kommer till skada, men det handlar inte om några allvarliga risker, enligt Lars-Olof Almquist.

Höganäs kommun har drabbats av samma virus, och där har man stora problem med e-posten. Fakturor från vård- och omsorgsförvaltningen kommer att försenas, och man räknar med att systemen kan komma att ligga nere hela nästa vecka också.

I Region Skåne har man nu lyckats få ner antalet smittade datorer från 10 000 till 1 500 och hoppas få bukt med problemen inom de närmaste dagarna. Sedan gäller det att förbereda sig för framtida angrepp.

Det är inte bara Skåne som drabbats. I Norge har till exempel datasystemet i en hel sjukhusregion slagits ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".