Skåne

Sänkta mjölkpriser ett hårt slag för mjölkbönder

Prispressarkriget mellan Arla och Skånemejerier leder nu till att Skånemejerier sänker sina mjölkpriser till mjölkbönderna. För mjölkbönderna är det ett hårt slag eftersom många av dem redan kämpar för överlevnad.

Anders Olsson är ordförande på Skånemejerier och mjölkbonde och han beklagar höjningen och lägger en del av skulden på Arla, som är marknadsledande.

– Marknadsledaren Arla har ju valt att hålla en lägre prisnivå i Sverige än i Danmark. Det får till följd att det blir en väldigt stark konkurrens på den svenska marknaden. Vi får inte ut priser på marknaden så att vi kan hålla priset till bonden, säger Anders Olsson.

De skånska bönderna får nu 30 öre mindre per liter mjölk. Det kan betyda slutet för redan hårt pressade mjölkbönder. Under hösten sänktes mjölkpriset två gånger och samtidigt så ökade utgifterna för foder.

Dessutom svänger den globala marknaden allt häftigare och därför måste svenska mjölkbönder vara beredda på snabbare och kraftigare svängningar i mjölkpriset. 

I Sverige är Arla marknadsledande, förutom i Skåne där Skånemejerier regerar. Och kampen mellan Arlaland och Skåneland går vidare eftersom Arla försöker prispressa sig in på fler butikshyllor. Men Åke Hantoft på Arla avvisar påståendet att Arla håller lägre priser i Sverige än i Danmark.

– Är det någon som påstår det, så stämmer det inte. Vi finns på väldigt många marknader, och då måste man ha ett marknadspris. Det är inte jämfört hur priserna är i Danmark, Finland eller England. Historiskt sett så är Skånemejerier marknadsledande i Skåne och då får man vara med och konkurrera, säger Åke Hantoft.

Mjölkbonden Nils-Hugo Larsson i Löberöd bekymrar sig för framtiden.

– Det är säkert många som inte klarar sig. Många kommer att sluta, säger Nils-Hugo Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".