MALMÖ

Pingstkyrka vill vara andligt Ikea

De som går i kyrkan på söndagar blir allt äldre och färre och nästan alla kyrkor tappar medlemmar. Men i Malmö finns ett undantag - United Öresundskyrkan växer snabbt .

Receptet på framgång är att vara som ett andligt Ikea för barnfamiljer.

– När man åker hem från Ikea har man ofta bilen full av praktiska saker som hjälper en i vardagen, lite så vill vi bli som kyrka, förklarar Magnus Persson.

Öresunskyrkan vill peppa folk, vara praktiska och ge hjälp och råd i hur man utvecklar förhållanden och hanterar konflikter.

Församlingen tillhör pingstkyrkan fast i en anorlunda och modern tappning. Kyrkan startade år 2000 och har sedan dess värvat över 800 medlemmar. I augusti fick de byta upp sig till större lokaler ute på Kirseberg.

När du kommer dit så kan du lämna in barnen på klubben där det finns ett Nintendo-wii rum, en scen med proffsigt ljud och ljus, klättervägg och skateboardhall med mera.

Runt hälften av medlemmarna i Öresundskyrkan har inte varit aktiva i någon kyrka tidigare. Många är barnfamiljer eftersom kyrkan är nischad mot dem

Men det finns risker med sammanslutningar som består av många oerfarna medlemmar som leds av en karismatisk ledare.

– Risken är att man lägger press på människor i församlingar som har starka och tydliga ledare, risken ökar när många av deltagarna är unga eller nya i kyrkans värld, säger Ulrik Josefsson, forskare med inriktning på frikyrkor vid högskolan i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".