HÖGANÄS

Kommundatorer utslagna av envist virus

Trots att det gått en vecka sedan ett datavirus slog till mot Höganäs kommun har man fortfarande inte lyckats lösa problemen. 750 datorarbetsplatser och 50 servrar är utslagna eftersom viruset låser datorernas inloggning.

Läs också:

– Vi har kommit närmare lösningen på några punkter men vi har inte löst problemet, säger Bo Nilsson, IT-chef, Höganäs kommun.

Det är samma virus som har drabbat Region Skånes datorer på röntgen och labbutrustning vid universitetssjukhuset i Lund och vid Hässleholms sjukhus.

– Vi tror att vi rensar bort viruset från våra datorer men sedan kommer det tillbaka, ibland efter bara 15 sekunder och ibland efter flera timmar, säger Bo Nilsson.

Höganäs kommun har gjort allt för att invånarna ska drabbas så lite som möjligt, skolor, barnomsorg, äldreomsorg och räddningstjänst fungerar som det ska. Däremot ställer dataviruset till andra problem.

– Vi kan inte svara på detaljerade frågor när det gäller speciella ämnesområden och vår e-post fungerar inte, berättar kommunchefen Per Selldén.

Eftersom även bokföring och fakturering sköts med datorer kommer en del inte att få sina räkningar på den tid man är van vid och kommunen kommer också att få svårt att betala sina egna fakturor.

Än så länge vågar man inte säga när de akuta problemen kan vara lösta. Därefter återstår mycket att ordna innan allt är tillbaka i de gamla gängorna igen.

– Det kommer ta månader innan vi har städat upp allt, säger Per Selldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".