Skåne

Stort intresse för fönsterbyte

Intresset för att byta till energisnåla fönster har varit stort i Skåne. Bidragspengarna från länsstyrelsen i Skåne tog slut redan i mars förra året, men nu har länsstyrelsen fått tio nya miljoner att fördela till dem sökt före sista december.

– I höstas lades det nya pengar från regeringens sida – sammanlagt 80 miljoner – och nu har Skåne fått sin del, säger Birgitta Wadkvist, som jobbar med fönsterstödet på länsstyrelsen.

31 december var sista dagen att söka bidrag, och i Skåne har nästan 2500 personer ansökt om att få ekonomiskt bidrag från länsstyrelsen för att byta ut sina gamla fönster mot mer energisnåla.

Eftersom pengarna tog slut tidigt har man inte kunnat ta beslut i några ärenden, men nu har alltså länsstyrelsen fått nya pengar, som förhoppningsvis kommer räka till alla som sökt.

Skåningarna har varit bland de flitigaste i landet på att söka bidraget. Bara Västra Götalands län har fler ansökningar på sitt bord.

– Intresset för de stöd som funnits har alltid varit stort i Skåne. Man är bra på energibesparing, säger Birgitta Wadkvist.

Men de som sökt pengarna kan inte räkna med att pengarna kommer den närmaste tiden.

– Vi kommer jobba så fort vi kan, men jag vågar inte ge någon exakt tidsangivelse.

Antalet ansökningar om bidrag för fönsterbyte 2008:
Västra Götalands län 3 339
Skåne 2439
Stockholms län 2055
Östergötland 890
Dalarnas län 807
Västernorrland 788
Örebro län 610
Gävleborg län 587
Uppsala län 520
Norrbottens län 509
Kronoberg 490
Jämtlands län 356
Blekinge län 331
Södermanlands län 260
Gotland 45

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".