Kävlinge

Trögt arbete för Vikingatider

Framtiden för Vikingatider i utkanten av Löddeköpinge är oviss. Anläggningen, som enligt planerna ska bli Skandinaviens största kunskaps- och besöksanläggning med inriktning mot vikingar, saknar pengar.

Åtta år efter starten ser det också ut som om kommunen inte längre tror på projektet.

– De har gjort många försök att få till det, men det har inte lyckats särskilt väl, säger folkpartisten Carina Ingelsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Kävlinge.

Trots miljoner i bidrag från kommunen, EU och länsstyrelsen har Vikingatider inte blivit mer än ett par halvfärdiga hus och en damm. För snart två år sedan fick organisationen en halv miljon kronor för att marknadsföra projektet för amerikanska investerare, och för att klara projektet måste man få in 150 miljoner kronor.

Några amerikanska pengar har det emellertid inte blivit, och nu ser kommunen det som mycket svårt att ge projektet mer ekonomiskt stöd.

– Jag tror inte det finns majoritet i kommunen för ytterligare stöttning, säger Carina Ingelsson.

Men att projektet skulle stå stilla är enligt Vikingatiders projektledare Lotta Jonson fel.

– Vi kommer hela tiden framåt. Det är ju inga stora kliv, men det är ju ett träget, ihärdigt arbete i det tysta som försiggår hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".