Skåne

Nu har platsbristen på bårhusen inventerats

Efter förra veckans larm om platsbrist på bårhuset på sjukhuset i Kristianstad så diskuterades om en av orsakerna till problemen berodde på att det inte längre finns bårhus ute i kommunerna. Men de flesta kommuner runt om Kristianstad säger att de inte har några problem med förvaringen av avlidna.

Kommunerna har antingen egna kylrum eller välfungerande samarbeten begravningsentreprenörerna.

I Östra Göinge kommun gjorde man till och med en inventering efter att Centralsjukhuset i Kristianstad förra året varnade för platsbrist på bårhuset.

- Vi har regelbundna träffar med chefsläkarna, där togs det upp att det var trångt. Vi vill ju inte att våra kommuninvånare ska bli liggande, säger Monica Rask-Karlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Östra Göinge.

En rundringning som Sveriges Radio gjort tyder på att de flesta kommuner i norra och östra Skåne tycker att de avlidna på äldreboenden hanteras bra. Tomelilla och Ängelholms kommuner har egna kylrum på några av sina vårdboenden.

Även i Bromölla och Osby har man egna kylrum, och använder också kyrkans eller begravningsbyråernas.

I Simrishamn betalar kommunen för att kunna använda sjukhusets bårhus.

Örkelljunga och Klippans kommuner har inte heller egna kylrum, men där hämtar begravningsbyråerna kropparna inom ett eller två dygn. I Östra Göinge samarbetar man främst med kyrkan, berättar Monica Rask-Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".