Malmö

Ännu ingen gripen för attentat mot judiska begravningsplatsen

Polisen har ännu ingen misstänkt för brandattentatet mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen tidigt på tisdagsmorgonen, men utgår ifrån att attentatet har en koppling till Israels offensiv i Gaza.

– Hotbilden mot alla judiska objekt i hela Skåne har ökat, säger Bengt Hersler, närpolischef för city i Malmö.

Det var strax efter fem i morse som en brand upptäcktes i Kapellet på den gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Någon hade krossat ett fönster in till kapellet och kastat in en flaska med brandfarlig vätska in i kapellet. Aven dörrar in till kapellet hade preparerats med tidningar indränkta i bensin, som dock ej fattat eld.

Branden som rubriceras som grov mordbrand kunde släckas snabbt och de materiella skadorna ska vara små. Nu ska polisen i Malmö och judiska föreningen träffas för att diskutera hur man ska kunna förhindra framtida attentat.

Sedan Israels offensiv i Gaza har hotbilden mot judiska objekt i Skåne förändrats. Bengt Hersler som är närpolischef i City i Malmö tror att fler objekt riskerar att utsättas för attentat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".