Lund

Cancertest kan göras bättre

Allvarliga cellförändringar, som i förlängningen kan leda till livmoderhalscancer, skulle kunna upptäckas tidigt hos betydligt fler kvinnor än i dag. Det kan göras med hjälp av ett kompletterande virustest, säger professor Joakim Dillner på Lunds universitet.

Om man förutom det cellprov som används i dag gjorde ett modernt virustest skulle 30 procent fler fall kunna upptäckas, enligt en studie, som bland andra professor Dillner gjort, och som nu publiceras i en av världens ledande cancertidskrifter. 

Omkring 700 kvinnor per år skulle kunna få sina cellförändringar upptäckta tidigare. Och tidig upptäckt är centralt eftersom en cellförändring kan utvecklas till cancer

– Man kan missa en del fall av förstadier till cancer med den nuvarande metoden, som man skulle plocka upp med virustestet, säger professor Dillner.

De virustester som forskarna nu föreslår ska användas, söker efter humant papillomvirus, som orsakar nästan all livmoderhalscancer. Det kan förbättra de nuvarande hälsokontrollerna med cellprover, som kvinnor i fertil ålder kallas till, berättar professor Joakim Dillner.

– Den upptäcker ungefärligen 30 procent fler av de svåraste cellförändringarna, säger han.

Ökade kostnader och krångligare administration kring provtagningen gör att det troligen kommer att dröja innan virustesterna kan användas på bred front i Sverige, säger professor Joakim Dillner.

– Jag tror att det man troligen kommer att införa det som försök på ett par håll i landet de närmsta åren. Men det kommer att ta många år innan det blir tillängligt för alla i hela landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".