Polisen kritiseras för agerade vid rån

Kritiken växer mot polisens agerade vid värdetransportrånet i Bräkne-Hoby tidigare i veckan då en av rånarna sköts ihjäl och en väktare togs som gisslan. Men ingen polis misstänks i nuläget för brott.
- Det finns i nuläget inget som motiverar att en förundersökning mot poliserna inleds, säger vice chefsåklagare Pernilla Åström i Kristianstad, som håller i internutredningen. Men kritiken har inte låtit vänta på sig. Och då gäller det polisens agerade innan rånet. Ansvariga på fackförbundet Transport menar att polisen skulle slagit till tidigare mot rånarna. Polisen hade uppgifter om att någonting var på gång i Blekinge sent i onsdags kväll och hade specialtränade och tungt beväpnade polisenheter från flera län på plats. Ändå fick väktarna fullfölja sin värdetransport till Föreningssparbanken i Bräkne-Hoby, där rånarna slog till och eldstrid utbröt. - Det är jäkligt märkligt att man väntar tills man utsätter väktarna för risken att bli skjutna. Det är helt sjukt, säger Kent Andersson, ansvarig för väktarfrågor på fackförbundet Transport till Aftonbladet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista