Danskt val oroar Persson

På den svenska sidan bör man vara uppmärksam på de främlingsfientliga tendenser som tydliggjordes i det danska valet tidigare i veckan. Det menar statsminister Göran Persson som idag medverkade på skånes socialdemokraters distriktskongress på Amiralen i Malmö.
Göran Persson medger att det finns liknande stämningar i Sverige idag även om det inte har kommit till uttryck politiskt så tydligt som i Danmark. Han beklagar också att regionledningen i Skåne har valt att samarbeta med en del partier som har den här typen av tendenser. Göran Persson menar att de främlingsfientliga tendenserna inte kommer att försvinna av sig själv utan att man bör starta debatt för att hävda de grundläggande värderingarna om att alla människor har lika rätt och lika värde. Persson tror däremot inte att Skåne skulle vara särskilt utsatt på grund av närheten till Danmark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista