Helsingborg

Nytt arbetssätt minskar sjukskrivningar

Att samarbeta över de traditionella myndighets- och yrkesgränserna kan löna sig. Det visar ett arbete som bedrivs för att få ner ohälsotal och sjukskrivningar på söder i Helsingborg.

När vårdpersonalen på Capio Citykliniken började samarbeta med Försäkringskassans handläggare och kommunens socialsekretare i ett resursteam gav det också resultat. Nu sprids idéerna till andra vårdcentraler både i Helsingborg och i Klippans kommun.

Alla medarbetarna i resursteamet finns tillgängliga på vårdcentralen. Målet är att med gemensamma krafter se till att patienterna får rätt hjälp så snabbt som möjligt.

– De som kommer in i teamet har varit sjukskriva högst sex månader. Det kan också vara en patient som ännu inte är sjukskriven, men där läkaren tänker att det kan bli en sjukskrivning. Det kan handla om smärta i rygg och axlar och om lättare psykiska diagnoser, säger projektledaren Rikke Schau.

I och med att de olika myndigheterna samarbetar så intimt så kan man också diskutera sig fram till lösningar för patienterna över myndighetsgränserna. I stället för att sjukskriva kan man kanske hjälpa på ett annat sätt. 71 procent av de patienter resursteamet tog sig an under de första två åren är tillbaka på arbetsmarknaden. Och det är ett väldigt bra resultat säger Ulrika Arvidsson vid Försäkringskassan.

– Tidigare har vi kommit upp i omkring 50 procent, så vi är mycket nöjda, säger Ulrika Arvidsson.

”Det kan vara diffusa problem”

Rikke Schau, projektledare och Ulrika Arvidsson Försäkringskassan

Reporter Bosse Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".