MALMÖ

Skägg tvistefråga på hamburgerrestaurang

En McDonalds-restaurang i Malmö anmäls för diskriminering eftersom man krävde att en provanställd man rakade av sig skägget.

Mannen vägrade och menade att han hade skägget av religiösa skäl. McDonalds anser inte att det handlar om diskriminering.

Mannen som hade en provanställning som vaktmästare på McDonalds i Lockarp i Malmö skriver till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, att chefen krävt att skägget skulle rakas av om han ville fortsätta att jobba kvar.

Han gick med på att förkorta skägget men det accepterades inte av restaurangen. Enligt mannen frågade han innan han tog anställningen om skägget kunde vara kvar och fick till svar att det inte var något problem.

Men McDonalds i Lockarp krävde efter en månad att skägget skulle av helt om han ville ha kvar jobbet.

Mannen anmälde då restaurangen till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, som begärde yttrande.

McDonalds skriver i sitt yttrande till DO att de inte ifrågasatt skägget, de ville att han rakade av skägget om han jobbade i köket, men enligt restaurangen ville mannen inte jobba i köket.

Enligt yttrandena var de inte nöjda med hans prestation och han fick därmed avsluta sin anställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".