Helsingborg

Hårt tryck på akuten

Situationen på akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett är pressad. Under förra året ökade patienttillströmningen på akuten med elva procent, eller 5000 fler patienter. De senaste veckorna har trycket ökat. Verksamhetschefen Sven Oredsson tror inte att årets planerade utökning med sex fasta vårdplatser kommer att räcka.

Orsaken till att akutmottagningen vid Helsingborgs lasarett fått ta emot fler patienter beror dels på neddragningar vid akutmottagningen i Ängelholm, dels på en åldrande befolkning som behöver mer sjukvård. Enligt verksamhetschefen Sven Oredsson handlar det om 15 till 20 fler patienter per dag. Konsekvensen längre väntan på akuten och brist på vårdplatser.

- Vi har lite svårare att hålla väntetiderna nere och att vi får problem på vårdplatssidan också, säger Sven Oredsson

Under den gångna veckar har trycket varit extra stort. Kanske delvis beroende på att kommunerna inte kunnat ta emot patienter under jul o nyårshelgen. Mottagningen har därför tillfälligt fått skapa ett 20-tal extra vårdplatser och bemanna upp dem. 

- Vi befinner oss i en rejäl pressad situation, säger Sven Oredsson.

Den 1 februari får sjukhuset sex nya fasta vårdplatser för framför allt akutkirurgi. Men verksamhetschef Sven Oredsson tror att det behövs fler för att klara trycket under 2009. Han tror också att man måste hitta nya och effektivare arbetsmetoder för att lösa problemen.

- Sjukvården har ett underskott redan. Vi betona ett ändrat arbetssätt och hitta nya sätt att hantera patientgrupperna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".