Skåne

Ljusfenomen engagerade skåningar

Det ljusfenomen på himlen som många skåningar på lördagskvällen blev vittnen till, kom troligen från en extra stor meteor, en så kallad bolid. Många valde också att ringa SOS och polisen för att berätta vad de sett.

En meteor är det ljussken man ser när en liten stoftpartikel kommer ner i jordens atmosfär med hög hastighet, upphettas och flammar upp.

– Om den här partikeln är större än ett sandkorn – mer som en tennisboll – så hinner den inte brinna upp, utan kommer långt ner i jordatmosfären, och det hela slutar med en explosion och ett ljusfenomen, säger Dainis Dravins, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Det kallas då för en bolid och kan även medföra att en ljudknall hörs på jorden.

Ljusfenomenet vid åttatiden på lördagskvällen varade bara några sekunder och har av vittnen beskrivits som ett skarpt, blåaktigt ljussken på himlen.

Enligt Dainis Dravins är det också sannolikt att meteoritstenar, det vill säga rester från boliden, fallit ner i området, men att de ofta är svåra att hitta på den skånska åkermarken. Att överhuvudtaget bli vittne till ett ljussken från en bolid är ovanligt.

– Det är ovanligt men inte unikt. Varje år kan man säkert i Sverige se ett tiotal bolider på olika håll, men man ska ha tur och se det. Har man haft tur tycker jag att man ska vara glad och berätta för andra, för det är sällsynt, säger Dainis Dravins.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".