Fler kortbedrägerier

På bara några år har antalet bedrägerier i Sverige ökat med 50 procent, ökningen gäller främst förfalskningar av kontokort och så kallade automatmissbruk. Störst är problemen i Stockholm, men de börjar krypa söderut, främst till Köpenhamn men även i Malmö.
- Vi vet inte vem det är, men det är en organiserad liga som ligger bakom, säger Mikael Wickström som är utredare på polisens bedrägerirotel i Malmö. Att förfalska ett kontokort är ett ögonblicks verk. Någon har via Internet köpt en piratkopierad kortläsare, en så kallad skimmer. Med hjälp av den kan man läsa av ett kort och sedan spara all information som finns lagrad på kortets magnetremsa. Det här sker oftast på restauranger, i taxibilar och en del affärer. Personen som skimmat kortet säljer sedan kortinformationen vidare till någon som med hjälp av ett speciellt datorprogram gör en kopia av kortet redo att använda. Bedrägeri vid bankautomater Även kopiering vid bankomater har blivit vanligare. - Man sätter fast en skimmer i bankautomatens kortspringa, sedan väntar man på att några kunder använt automaten och då har man deras kortinformation, säger Mikael Wickström För att förbrytarna ska kunna tömma kontot måste de få tag på pinkoden. Och metoderna har blivit mer avancerade. - Man har börjat använda sig av små kameror, som filmar när kunderna knappar in sin kod, säger Mikael Wickström Ficktjuv Och även om man inte gjort en kopia av kortet utan bara lärt sig pin-koden så finns det ju sätt att få tag på kortet i alla fall. - Man distraherar dem och använder sig av vanliga ficktjuvsknep. Ibland rånar man helt enkelt kortägarna. Det är oftast äldre människor som drabbas, säger Mikael Wickström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista