HELSINGBORG/HELSINGÖR

Unik dansk-svensk satsning i nordväst

Helsingborg och Helsingör ska bli bättre på att samarbeta om kultur. De vill bland annat bli en motpol till Malmö och Köpenhamn. Konkreta förslag om vad som ska göras ska nu skrivas ner.

– Det kan bli samarbete då det gäller kulturfestivaler och gatuteater, till exempel, säger Anders Lundström, ordförande i Helsingborgs kulturnämnd.

Varför har inte det här samarbetet satts igång tidigare?

– Det kan tyckas konstigt, men det handlar om två länder med olika politiska system och då är det inte så lätt att hitta samarbete. Men nu gör vi något helt unikt.

Helsingborg och Helsingör har naturligtvis samarbetat förr, men den här gången hoppas man kunna utveckla det mer. Helsingör är speciellt intressant då det just nu görs stora satsningar på bibliotek och kultur.

Nu avsätter kulturförvaltningarna vars 50 000 kronor på att få igång samarbete. Och det är viktigt för att stärka nordfästregionen.

– Det är ju för att skapa förutsättningar att vara en motpol mot Malmö och Köpenhamn, säger Anders Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".