Helsingborg

Valutaaffärer i elbolag försvaras

I fjol kammade det kommunala elbolaget Öresundskraft i Helsingborg hem tolv miljoner kronor i vinst på valutahandel. Det kritiseras av Didrik Normark (M) som tidigare satt i Öresundskrafts styrelse som tycker att valutahandeln strider mot Öresundskrafts ägardirektiv. Men vd:n Anders Östlund försvarar handeln.

Enligt Anders Östlund bedriver Öresundskraft valutahandel för att hantera risker i sin elförsäljning och i värmeproduktionen. Han menar att handeln både är säker och kontrollerad.  

– Man jobbar inom ett fastställt riskmandat som styrelsen har fastställt och verksamheten har Finansinspektionens tillstånd, säger Anders Östlund.  

Dagligen kontrollerar en risk controller att handeln håller sig inom de uppställda ramarna. Som mest kan Helsingborgs Stad förlora 1,5 miljoner kronor per tillfälle. Enligt Anders Östlund är det en risk man tar.  

Förra året kom tio procent av elbolagets sammanlagda årsvinst från valutaspekulation, motsvarande tolv miljoner kronor. Anders Östlund anser att Öresundskraft har kunskapen och organisationen att handla med valutor eftersom man redan gör det när man köper och säljer el. Men ska ett elbolag syssla med valutahandel?

– Den här diskussionen som uppkommit nu är ju om det är i enlighet med ägardirektivet. Jag överlåter den frågan till kommunen att i sådant fall komma med synpunkter, säger Anders Östlund.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".