Skåne

Carema klarar ej hembesöken tror läkare

Läkarna ifrågasätter om det privata vårdbolaget Carema klarar av de 18 000 hembesök man har utlovat när företaget inom kort tar över hembesöksverksamheten inom Region Skåne.

– Det är ett stort geografiskt område att täcka in, säger distriktsläkaren Staffan Larsson som också sitter i styrelsen för läkarföreningen i Malmö.

Men att det skulle vara något problem för Carema att klara av uppdraget med hembesöken tillbakavisas av företagets projektansvariga Marlene Stigsdotter.  

– Vår bedömning är att det är rätt inledningsvis. Om vi behöver öka upp, kommer vi att göra det, säger Marlene Stigsdotter som hänvisar till att det år 2007 gjordes 7 148 akuta hembesök och att Carema i sitt anbud angett att man ska klara 18 000 hembesök.   

Läkarförbundet har även protesterat mot att Caremas hembesöksverksamhet hamnar helt utanför det nya systemet Hälsoval Skåne som ska införas i maj. Staffan Larsson anser att det hade varit naturligt att ha hembesöksverksamheten kopplad till den familjeläkare som redan känner patienterna. Han varnar för att hembesöken kan skapa onödigt dubbelarbete.  

– Nu satsar man de här pengarna utanför istället. Jag tycker att det hade varit naturligare att göra det inom hälsovalet istället, säger Staffan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".