Ystad

Fängelse för misstänkt pyroman

Den 45-årige man som går under namnet gryningspyromanen dömdes på måndagen vid Ystads tingsrätt till fem månaders fängelse. Dessutom beslutade domstolen att tre månader av en tidigare villkorlig frigivning av mannen ska förverkas. Därmed får han i praktiken åtta månaders fängelse.

45-åringen har tidigare misstänkts för en rad mordbränder i Skåne, men polisen har hittills inte lyckats binda mannen till bränderna. Den dom som kom på måndagen i Ystads tingsrätt rör mindre brottslighet som upptäckts i samband med polisens utredningar kring mordbränderna.

Bland annat döms mannen för att ha hotat häktespersonal i Trelleborg, när han i somras satt häktad misstänkt för fyra bränder i Simrishamn. Ystads tingsrätt anser det styrkt att mannen hotat personalen genom uttalandet att ”en av er ska skickas till helvetet med rökförgiftning”.

Dessutom döms 45-åringen för förgripelse mot tjänsteman för att han sagt ”jävla as” och ”hämnden är ljuv” till ledamöterna i övervakningsnämnden i Ystad och chefen för frivården. Domen gäller även stöld ur en sommarstuga i Ystad Sandskog och två fall av narkotikabrott.

Eftersom 45-åringen var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för försök till mordbrand i Dalarna ska han också, förutom dagens dom på fem månader, sitta ytterligare tre månader i fängelse. Men den tid som mannen suttit häktad kommer att räknas av från fängelsestraffet.

Fortfarande pågår det en utredning mot mannen om misstänkt mordbrand i samband med att en sommarstuga i Ystad Sandskog brann ner i november. Här väntar polisen på att analysen av den tekniska bevisningen ska bli klar.

Petra Haupt

petra.haupt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".