Skurup

Rättegång mot unga bankrånare

I Ystads tingsrätt inleddes på måndagen rättegången mot tre unga män som misstänks för rånet mot Skurups Sparbank den 25 juli förra året. En av de åtalade, en 16-årig pojke från Malmö misstänks dessutom ha försökt råna banken ytterligare en gång, i september.

De två pojkarna var bara 16 respektive 15 år gamla när de enligt åklagaren maskerade och beväpnade sprang in på banken och tvingade till sig nästan 170.000 kronor. Efter rånet försvann de i en bil som kördes av en medåtalad 20-åring. 

Alla tre greps och häktades strax efter rånet, men efter en tid i häktet fördes den då 15-årige pojken till Råby ungdomshem varifrån han kunde rymma.  Och den 5 september rånades banken i Skurup på nytt, den här gången av tre personer, varav en enligt åklagaren var 15-åringen.  

Och detta skulle i så fall trots hans ringa ålder vara hans fjärde bankrån. Pojken som nu hunnit fylla 16 är redan dömd till ungdomstjänst för två andra rån i Malmö respektive Kristianstad och dessutom för en rad andra brott. 

När rättegången inleddes i Ystad på måndagsmorgonen inriktade sig åklagaren främst på det första rånet i Skurup. Som bevisning åberopar han framförallt övervakningsfilmen från banken och ett avtryck av en sko som han menar tillhör en av rånarna. 

Alla de tre åtalade nekar till brott, deras egen förklaring till att de befann sig i Skurup när banken rånades var att de var där för att bada. Och advokat Niklas Mandelholm som företräder en av de åtalade tycker att den tekniska bevisning som åklagaren kunnat visa hittills har varit ganska tunn.  

– Den grad av säkerhet man kommer upp i är ju den lägsta. Och då menar jag ju att den tekniska bevisningen i den delen är ju inte speciellt stark, säger Niklas Mandelholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".