Landskrona

Miljöchefen nekas tjänstledigt från kommunen

Landskrona kommun säger nej till att låta miljöchefen Högni Hansson jobba kvar på deltid vid Lunds universitet. Att han nu nekas tjänstledigt är ett stort bakslag för den nya miljö- och hälsoskyddsutbildningen.

– Hans insatser har varit helt avgörande för att bygga upp den här utbildningen, säger Henrik Smith, prefekt för institutionen för miljövetenskaplig utbildning vid Lunds universitet.

Skälet är att det saknas tradition för yrkesutbildningar inom den naturvetenskapliga fakulteten.

– Hans kombination av naturvetenskaplig kompetens och yrkesmässiga förankring är oslagbar och den har fört in ett bra perspektiv i hur vi kan jobba med studenterna, säger Henrik Smith.

Landskronas miljöchef Högni Hansson, som nyligen utnämndes till hedersdoktor vid Lunds universitet för sitt arbete med miljöfrågor, har under tre års tid varit tjänstledig på 40 procent för att bygga upp Lunds nya yrkesutbildning till miljö- och hälsoskyddsinspektör, en utbildning som tidigare i princip bara funnits i Umeå.

Enligt prefekten Henrik Smith har alltså Högni Hanssons kombination av naturvetenskaplig kompetens och yrkesmässiga förankring varit den bästa tänkbara. Men efter halvårsskiftet förlorar studenterna Högni Hansson, eftersom Landskrona kommun inte vill fortsätta ge honom tjänstledigt.

– Vi behöver Högni Hanssons kompetens på heltid. Jobbet som miljöchef går inte att sköta på en halvtidstjänst, säger Torkild Strandberg, (FP), ordförande i Landskronas kommunstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".