SKÅNE

Anställda ger skånsk välfärd högt betyg

Skåne tillhör de län där kvaliteten på välfärden får ett genomsnittligt högt betyg. Det visar Kommunals välfärdsindex som presenteras på tisdagen.

Men medan omsorgen för funktionshindrade får högt betyg hamnar trafiksektorn långt ner.

Det är fackförbundet Kommunal som lanserar ett nytt sätt att mäta kvaliteten på det som har med välfärd att göra.

Över 3 000 anställda inom kök- och städ, förskola, trafik och omsorg i hela landet svarat på frågor om den service de jobbar med.

När resultatet presenterades visar det sig att Skåne hamnar på fjärde plats när det gäller kvaliteten på välfärden. Toppar listan gör Halland.

Trots att Skåne hamnar högt i det sammanlagda resultatet finns det stora skillnader i kvaliteten. Enligt undersökningen får äldreomsorgen och trafiken minst resurser och de får också betyg som ligger under genomsnittet. Bäst betyg i Skåne får omsorgen för funktionshindrade som enligt medlemmarna fungerar bra.

Kommunals ordförande, Ylva Thörn, tycker att resultatet för trafiksektorn visar på en stor frustration bland medlemmarna.

För bussföraren kan det till exempel handla om att tidtabellerna lagts så tätt att det inte finns någon rimlig möjlighet att få fram passagerarna i tid. Hon anser att det måste föras till mer resurser till kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".