Malmö

Dåliga resultat hos Malmös gymnasister

Ett stort antal av Malmös gymnasieelever har dåliga kunskaper i svenska, matematik och engelska. I en rapport om förra årets test av kunskaperna hos gymnasiernas förstaårselever konstateras att det är ett allvarligt hot mot kvaliteten på gymnasieutbildningarna i Malmö.

– Vi har en helt annan demografisk bild i Malmö än man har i övriga landet. Vi ligger idag med över 40 procent tvåspråkiga elever i gymnasieskolan, säger Matz Nilsson, utbildningsdirektör i Malmö som inte anser att resultaten innebär att Malmö Stads gymnasier är sämre än andra. Däremot behöver många elever i Malmö extra stöd för att klara sin gymnasieutbildning.

Varje höst gör Malmö stad ett diagnostiskt prov bland förstaårseleverna på stadens tolv gymnasier. Förra året var resultaten i engelska och matte lite bättre än 2007, och ungefär desamma i svenska. Men det är fler elever som behöver stöd. Alltså har skillnaderna mellan elever blivit större. Det verkar också finnas skillnader i skolornas betygssättning. Det är ett problem, tycker utbildningsdirektör Matz Nilsson.

– Det är väl ett pris vi betalar för den målstyrda skolan att det också har blivit stora skillnader i bedömningsgrunderna, säger Matz Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".