Staffanstorp

Hjärups centrum får höghus

Det kommer att bli höghus i det nya centrum som ska byggas i Hjärup. Riksbyggen har vunnit den tävling som kommunen utlyst om utformningen av Hjärups nya centrum. Men planerna gillas inte av alla.

– Jag tycker inte att de lyssnar på Hjärupsborna, säger Gunilla som inte vill säga sitt efternamn. Hon gillar inte planerna på höghus.  

I fem år har planerna för Hjärups nya centrum åkt fram och tillbaka mellan kommunstyrelsen i Staffanstorp och Hjärupsborna. Byalaget har varit mycket aktivt och försökt hindra att det byggs höghus eftersom de tycker att det stör byns karaktär. Men på tisdagen beslutade kommunstyrelsen att Riksbyggen vunnit den tävling som kommunen utlyst om utformningen av Hjärups centrum. På ritningarna finns det tre kvarter med fyr- och femvåningshus inritade vid Hjärups skola. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Sandin tycker det är ett bra beslut.

– Varje dialog måste ha ett slut. Man måste någon gång fatta beslut, säger Michael Sandin och konstaterar att det finns de som tycker att varje hus som är högre än en våning är ett höghus samtidigt som andra tycker att man bör bygga höghus för att slippa bygga på åkermark. Själv anser han att planerna innebär att Hjärups centrum kommer att få bostäder av en typ som saknas idag och som ger en möjligt för äldre Hjärupsbor som vill lämna sina stora hus att bo kvar i byn.  

– Det blir en möjlighet för dem att bo kvar i Hjärup. Och vi får ett mer levande och mer trevligt centrum, säger Michael Sandin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".