SKÅNE

Stor ökning av butiksrån

Butiksrånen i Skåne har fördubblats på ett år, från 100 till 200. Men ökningen är inte jämnt fördelad över Skåne. Landskrona och Malmö är två orter där butiksrånen är vanligare än på andra håll.

- Tröskeln har blivit lägre för att begå den här typen av brott, säger Göran Hassel, informatör vid polisen i Helsingborg.

De flesta butiksrånarna finns enligt Göran Hassel oftast i en speciell grupp unga män i åldrarna, som inte jobbar utan som ser det som sin livsstil att skaffa pengar på annat sätt.

- Det handlar om en ung man i åldern 18-26 år, som bor i ett av miljonprogrammen, som det inte gått så bra för i skolan och som troligtvis inte heller haft något bra familjeförhållande, säger han.

Ökningen av rånen slår inte jämnt i Skåne. Landskrona, Malmö och Trelleborg drabbas mycket hårdare än till exempel Lund Höganäs , Båstad och Ängelholm. Göran Hassel tror att polisen får tag i ungefär var fjärde rånare, som det ser ut just nu. Han tror att polisen kan bli bättre på att lösa butiksrånen. Men att det också kräver en gemensam satsning från alla goda krafter i samhället.

- Om alla polismästare, länspolismästare, kommunfullmäktiges ordföranden, kommunalråd, skolchefer och fritidschefer bestämmer att vi måste bli bättre och gemensamt satsar på detta så kommer samhället att bli bättre, för det är ändå vi som styr det, säger Göran Hassel, informatör vid polisen i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".