LUND

Oro och förhoppningar inför ESS

Lundaborna har nu för första gångem fått tycka till om forskningsanläggningen ESS. Vid ett samrådsmöte i Stadshallen var det många som hade synpunkter på planerna.

Åsiktena bland de närvarande Lundaborna var delade. Ingemar Åkesson, som bor i närheten av det område där ESS planeras, tillhör dem som hoppas att Lund får anläggningen.

– Jag tycker att det är bra eftersom det kommer att skapa många arbetstillfällen, säger han.

Debatten om den stora forskningsanläggningen ESS Scandinavia, som planeras att byggas vid Odarslöv nordöst om Lund, har pågått under flera år. I ena vågskålen ligger de tusentals jobb och den världsledande forskningen, i den andra ligger farhågor om olyckor, miljöpåverkan och att bygget är ett slöseri med förstklassig jordbruksmark.

Cirka 40 personer var på plats vid mötet i Stadshallen i Lund för att lyssna på när kommuntjänstemännen förklarade besluts- och tillståndsprocessen och när ESS-företrädarna talade sig varma för anläggningen. Många av Lundaborna hade synpunkter.

– Det är ganska fruktansvärda krafter de leker med, och de tar väldigt lätt på riskerna, säger Ninna Widstrand, sedan flera år allvarligt bekymrad över säkerheten.

Om Lund överhuvudtaget får den EU-finansierade forskningsanläggningen är lång ifrån klart. Både Ungern och Spanien konkurrerar om ESS och beslutet om var den ska placeras kan dröja. Om Lund skulle få ESS kan anläggningen generera tusentals nya arbetstillfällen.

– Lund är egentligen en småstad som nu på senare år vuxit på ett alldeles sjukt sätt. Det måste ifrågasättas om det är i Lundabornas intresse, säger Håkan Almström, själv Lundabo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".