SKÅNE

Tullen nyanställer

Tullen i Skåne nyanställer igen efter nerdragningarna i fjor. Gränskontrollen ska få åtta nya anställda varav fyra i Malmö och fyra i Helsingborg. Men behovet är mycket större än så, eftersom ett 60-tal tullare går i avtalspension nu i vår, anser Jan Martinsson i facket Tull-Kust.

För nästan jämt ett år sen kom beskedet Tullverket skulle dra ner 300 tjänster i landet för att klara budgeten. Bland annat diskuterades en stängning av tullstationen i Trelleborg.

Beskedet möttes av stora protester från bland annat tullfacket, men först sedan regeringen gripit in och gett ett tillskott på femtio miljoner kronor kunde man begränsa nerdragningarna.

Följden blev att ett sextiotal tullare i södra Sverige erbjöds och fick avtalspension. Därutöver skulle man arbeta efter nya mallar, en så kallad ominriktning. Det innebär att tullarna försöker jobba smartare och räkna ut när smugglarna kommer att slå till.

- Det gör vi redan idag, men vi kan inte bara göra det, vi måste ha krafter som är ute också, säger Jan Martinsson i facket Tull-Kust.

Enligt honom har Tullverkets generaltulldirektör Karin Starrin sagt att ytterligare ett 20-tal tulltjänstemän ska anställas till hösten.

- Men det är ju inte givet att det blir sådana tjänstemän som allmänheten är van att se ute vid våra gränser, säger Jan Martinsson.

Totalt söker Tullverket just nu 48 nya medarbetare runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".