Skåne

Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Nordvästskåne

Polisen i Nordvästskåne får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO, för hur den skött en utredning. Utredningen rör en båtbrand i Torekov hösten 2007.

Strax efter båtbranden greps en man som var misstänkt för brottet och han åtalades senare för mordbrand. Det fanns ett vittne som sett en misstänkt man i Torekovs hamn i samband med branden. Polisen ordnade en fotokonfrontation för att försöka få vittnet att peka ut den misstänkte. Men vittnet kände inte igen honom.

Fotokonfrontationen redovisades inte i förundersökningsprotokollet som ledde fram till åtal. Det var inte förrän när vittnet förhördes under rättegången i december 2007, som åklagaren som väckt åtalet, fick reda på att den ägt rum.

Den åtalade blev frikänd av tingsrätten och enligt domstolen berodde det till viss del på att han inte blivit igenkänd under fotokonfrontationen. JO skriver i sitt beslut att det är helt oacceptabelt att åklagaren inte fått information om fotokonfrontationen.

JO anser också att det är självklart att resultatet av konfrontationen hade betydelse för utgången i målet, och att den därför skulle ha redovisats i förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".