Skåne

Fler kvinnor och personer med invandrarbakgrund ska bli brandmän

Ändrade rekryteringskrav kan komma att göra det lättare för kvinnor och personer med invandrarbakgrund att få arbete som brandmän.

Räddningstjänsten Syd ska under våren tillsammans med räddningstjänsterna i Stockholm och Göteborg utarbeta nya bestämmelser för vilka krav som ska ställas på brandmännen de rekryterar.

Nya arbetsuppgifter kräver en ny typ av brandmän.- Det blir en delvis ny roll i och med att vi är mer aktiva i det förebyggande skedet, säger Stina Blix, personalstrateg på Räddningstjänsten Syd.

Bakgrunden till uppdraget att se över rekryteringen är alltså att räddningstjänstens arbetssätt förändrats de senaste åren. Allt mer fokus har lagts på information och förebyggande insatser, något som gör att kraven på de anställda blivit annorlunda.

Exakt vilka krav som i framtiden ska ställas på de nya brandmännen kommer under våren att arbetas fram gemensamt av räddningstjänsterna i Stockholm, Göteborg och räddningstjänsten Syd.

Samtidigt vill ledningen för räddningstjänsterna också arbeta aktivt för att bryta den manliga dominansen inom kåren och dessutom vill man anställa fler personer med utomnordisk bakgrund. För att lyckas har man sökt inspiration i Storbritannien.

Räddningstjänsten Syd samarbetar redan nu med Stockholm och när det gäller rekryteringskraven. Brandmän som vill jobba i storstadsområdena tvingas klara extra hårda fysisk tester, något som lett till att väldigt få kvinnor anställts. Om man nu kommer att lätta på de fysiska kraven är oklart, men det är något som kommer diskuteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".