SKÅNE

Unga ska ha lättare att få vård

Alla ungdomar i Skåne ska nu få likvärdig vård. Ungdomsmottagningarna i länet har samlats i en förvaltning, vilket också ska få bort de långa köerna.

– Det här gör att vi kan erbjuda samma vård till alla i länet, säger Benny Ståhlberg, primärvårdschef i Region Skåne.

Vid årsskiftet genomförde Region Skåne en omorganisation av de skånska ungdomsmottagningarna. Det hela gick ut på att samla alla ungdomsmottagningar under en och samma förvaltning. I det här fallet inom primärvården för att se till att alla skånska ungdomar får samma möjlighet att del av vården.

Samtidigt satsar Region Skåne omkring fyra miljoner på att stärka upp ungdomsmottagningarna i Skåne. Något som välkomnas eftersom köerna på sina håll i länet varit långa.

– Detta är en god start, men det behövs ändå mer resurser, säger Maria Schunnesson, verksamhetschef på ungdomsmottagningen i Lund.

Bland ungdomarna i Lund är problemet med de långa köerna välkänt. Flickor har fått vänta i flera veckor på att få p-piller till exempel.

– Om man har något fel på kroppen vill man komma till direkt, annars blir man orolig, säger Linnéa Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".