LUND

Få utländska studenter dyker upp

Många av de utländska studenter som söker till Lund dyker aldrig upp vid terminsstart. Lund ligger i topp bland universiteten i Sverige när det gäller antalet sökande till de engelskspråkiga mastersutbildningarna. Och bland de 27 000 som söker är många utländska studenter.

– Vi vill agera på en internationell arena så de utländska studenterna är viktiga för universitetet, säger Eva Åkesson, prorektor på Lunds Universitet.

Ett stort antal studenter utanför EU söker sig till Lunds universitet, men det är få som faktiskt dyker upp inför kursstarten. Och det är inte bara Lund som det här är ett problem. På Malmö högskola har nästan 3 200 sökt de internationella mastersutbildningarna och motsvarande siffra på Högskolan Kristianstad är ungefär 560. Också på de här två högskolorna är det ytterst få som inte dyker upp vid skolstarten.

Många studenter som ansöker är obehöriga och sorteras bort redan där, men att få tag i bostad är också svårt. För Lund är det ett stort problem att få fram bostäder till studenterna.

– Jag tror att många inte kommer hit på grund av att de inte ordnat upp med bostad innan de kommer, säger Eva Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".