Färre galoner men mer glitter

Officerarna i svenska marinen och flygvapnet har fått nya gradbeteckningar. Omgaloneringen, som det heter när man byter gradbeteckningar, har genomförts för att utländska officerare på besök lättare ska kunna avgöra vilken rang de svenska officerarna har.
Förändringen innebär att många officerare blir av med ett band, eller en galon som det officiella namnet är, på ärmen. De får alltså en ny gradbeteckning som i det gamla systemet visade en lägre rang. Kommendörkapten Roland Block i Malmö har fått sina guldfärgade fyra ränder som pryds av en kringla recucerade till tre. Något som för honom känns som en degradering: – I det gamla systemet var det kaptens grad och jag blev kapten 1972, så det känns som ett rätt stort steg tillbaka. Kritikerna hävdar att reformen är dyr medan förespråkarna å sin sida hävdar att den på sikt kommer att bli en besparing eftersom det i framtiden kommer att gå åt mindre av det dyra galontyget. Enligt major Allan Sooman på försvarsmaktens högkvarter är omgaloneringen flottans eget önskemål. Och han försäkrar att det kommer att glittra framöver också, även om ränderna blir färre. – Det här låter kanske lite fånigt, men de nya galonerna är bredare och lite mer glansiga, så glittereffekten om man tittar i kvadratmillimeter guld, är snyggare nu och det ser propert ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista