YSTAD

Teaterns vd slutar

Ystads teaters dåliga ekonomi gör nu att vd:n Peter Larsson slutar. Teatern gick förra året med närmare en miljon kronor i förlust och teaterns framtid ska nu utredas.

- Med tanke på de tider vi lever i, kan man tro att intresset för att gå på teater kan mattas av lite grann, säger Urban Fasth (FP), ordförande i Ystads teater.

Ystad teater drivs som bolag i kommunens koncernkoncern Y-tornet.Under det sista kvartalet har besöksantalet gått ned och nu gäller det för teatern att hitta nya former så att verksamheten på teatern kan bibehållas, enligt Urban Fasth.

Teatern får idag stöd för att underhålla huset och till delar av personalen. Men sen är meningen intäkterna från uthyrningar och samarrangemang ska finansiera innehållet i huset och resten av personalen. Och förra året gick det inte runt, säger ordförande Urban Fasth.

- Man får koncentrera sig på sådana föreställningar som lockar mycket publik, säger han.

Men teatern har inte gått runt mer än ett fåtal år sedan 1994 säger Urban Fasth. Nu ska hela organisationen utredas, och vd-tjänsten kommer sannolikt inte finnas kvar i nuvarande form. Kanske bör delar läggas ut på entreprenad, men det vet man ännu inte.

- Avsikten med utredningen är att få fram förslag till hur verksamheten kan drivas med god kvalité och lägre kostnader, säger Urban Fasth.

Vi har även sökt Peter Larsson utan framgång.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".