ÄNGELHOLM/ÖRKELLJUNA

Politiker får inget arvode

I Ängelholm och Örkelljunga betalas inga arvoden ut till de folkvalda politikerna när de samlas i fullmäktige. Det är de enda två av Skånes 33 kommuner som har det så här. Övriga kommuner har olika lösningar för hur de ersätter sina ledamöter.

Det är en djungel av lösningar på hur kommunerna väljer att avlöna sina ledamöter när de träffas i kommunfullmäktige. Därför är det också omöjligt att göra en lista över vilka som betalar högst och lägst.

Vissa väljer att betala per timme och andra har en summa per sammanträde. Men man kan konstatera att det skiljer på hur mycket pengar som betalas för att de folkvalda politikerna ska fatta beslut.

Ledamöterna i Båstad och Klippan, till exempel, får runt 300 kronor per sammanträde medan politikerna i Kristianstad får 860 kronor om det pågår under fem timmar. Blir det längre så läggs det på ytterligare några hundralappar.

Det är tidningen Dagens samhälle som gjort sammanställningen och enligt den är det bara två skånska kommuner som inte alls betalar arvoden till fullmäktigeledamöterna. Det är Örkelljunga och Ängelholm.

Totalt i landet är det tjugo kommuner som inte ger något arvode alls till ledamöterna i fullmäktige för när de sammanträder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".