Malmö

Nu väcks åtal efter upplopp i Rosengård

På fredagen kom de första åtalen efter oroligheterna på Rosengård i Malmö före jul. Åklagare Bo Birgersson åtalar en 21-årig man från Rosengård och en 17-åring från Höllviken för våldsamt upplopp. Bägge förnekar brott. Det största ansvaret lägger åklagaren på 21-åringen. Rättegången mot männen inleds om en vecka.

Enligt åklagare Bo Birgersson var de båda unga männen med på kvällen den 18 december när soptunnor och bilar sattes i brand på Rosengård , det kastades sten, cementplattor, slangbomber och smällare. Det största ansvaret lägger åklagaren på den 21-årige mannen som enligt åtalet ska ha anstiftat upploppet. Enligt åklagaren stod han längst fram i folksamlingen och bröt upp cementplattor. Dessutom ska han ha pekat ut poliser och polisbilar att kasta mot. Förutom våldsamt upplopp åtalas han också för att ha kastat en fem kilo tung cementplatta på en polis. Plattan träffade polismannens hjälm och studsade sedan på en polisbil bakom polismannen. Det anser åklagaren var våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel eftersom gärningen var livsfarlig.

17-åringen från Höllviken åtalas för att han var med i folksamlingen och kastade två stenar på en polisbil där två poliser satt. Enligt åklagaren var syftet med det att hindra poliserna eller för att hämnas på dem.

Rättegången mot de två männen inleds fredagen den 30 januari och är även planerad att hållas den fjärde februari.

Anna Bubenko

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".